podania
Liczba pozycji: 5
Bestiariusz słowiański. Część 1. Rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach – audiobook
Paweł Zych
Studiując rodzime baśnie, podania i legendy, odnosimy nieodparte wrażenie, iż nasi przodkowie kochali niesamowite opowieści. Przez setki lat historii naszego kraju powstał olbrzymi, barwny i ludny świat polskich wierzeń ludowych. „Bestiariusz słowiański. Rzecz o skrzatach, wodnikach i rusałkach” jest skromną próbą zilustrowania tego bogactwa i ukazania choćby jego części. Zapraszamy do...Data dostępności:
Data publikacji:
Ciasta. Encyklopedia – ebook
Marta Szydłowska
Trudno wyobrazić sobie dziś rodzinną uroczystość czy okolicznościowe przyjęcie bez podania ciast, a już na pewno nic nie zastąpi aromatu i smaku ciast przygotowanych w domu ze świeżych, najwyższej jakości składników. Nie trzeba być mistrzem cukiernictwa, by zaskoczyć bliskich wspaniałymi drożdżówkami, szarlotkami, zdobnymi struclami, a nawet wymyślnymi tortami. Książka Ciasta. Encyklopedia zawiera...Data dostępności:
Data publikacji:
Baśń o panu Twardowskim – audiobook
Artur Oppman
„Żyje długo Twardowski. Znają go miasta, wioski, Jak wielka Polska cała Czarodzieja poznała.” A czy Twoje dziecko wie kim był szlachcic Twardowski z Twardowa pod Krakowem? I jak to się stało, że zaprzedał duszę diabłu, wysłał swojego syna do piekieł, a potem znalazł się aż na Księżycu, z którego spogląda teraz na ziemię? Jeśli nie – ta ciekawa polska bajka uzupełni tę wiedzę. Pozwól, by Twoje dziecko...Data dostępności:
Data publikacji:
Baśń o diable Borucie – audiobook
Artur Oppman
„Dość pokuty dla Boruty” wypowiada te słowa pewnego razu najsłynniejszy polski diabeł o imieniu Boruta. To zabawny czart, który tak bardzo chciał się bratać z ludźmi i bawić ze szlachcicami, że wymykał się z lochów łęczyckiego zamku, gdzie do dziś przebywa, na organizowane w okolicy wesela. Podczas kontaktów z ludźmi miewał różne przygody… Podania i legendy o losach Boruty w ciekawą, niezwykle melodyjną,...Data dostępności:
Data publikacji:
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć – ebook
Pani Elżbieta
Zwierzyna. Sposoby przyrządzania. Przepisy naszych babć to książka kucharska autorstwa Pani Elżbiety. „Zwierzyna - przeważnie przedmiot zbytku w mieście - w niektórych miejscowościach, oddalonych od kolei i większych osiedli, stanowi najczęściej jadany produkt mięsny. Latem - kaczki dzikie, zimą - zające stanowią podstawę jadłospisów na Kresach wschodnich i nieraz w kłopot wprawiają gospodynie...Data dostępności:
Data publikacji: